Verkoop van nieuwbouw huizen terug op niveau van voor de crisis

nieuwbouw woningMet de verkoop van gemiddeld 2.500 nieuwbouw huizen per maand zijn de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwondernemers terug op het niveau van voor de crisis. In het voorjaar van 2008 werden dergelijke verkoopcijfers voor het laatst genoteerd. Door de toenemende vraag naar nieuwbouw dreigt op termijn echter wel een tekort aan nieuwbouwlocaties te ontstaan.

De sector heeft de crisis definitief van zich afgeschud, dat concludeert de NVB (Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers). Nog geen twee jaar geleden kwam de gemiddelde verkoop nauwelijks boven de 1.000 nieuwe woningen per maand uit. Halverwege 2013 werd het herstel ingezet en was elk halfjaar beter dan het voorgaande. Met de verkoop van 14.800 nieuwbouwwoningen zijn de eerste 6 maanden van dit jaar het beste halfjaar van de laatste acht jaar. Dat zijn gemiddeld bijna 2.500 nieuwbouwwoningen per maand. In 2008 werden deze verkoopcijfers voor het laatst behaald. De verwachting is dat er in 2015 tussen 30.000 en 32.000 nieuwbouwwoningen worden verkocht.

De prijs van een nieuwbouwwoning ligt ongeveer 27% lager dan voor de crisis (gecorrigeerd voor inflatie). De lagere prijzen en lage hypotheekrente zijn redenen voor de toenemende verkoop. Maar ook het feit dat er door diverse maatregelen per 1 juli minder kan worden geleend, kan de verkopen in de eerste helft van dit jaar hebben doen toenemen. In dit kader is het volgens de NVB dan ook belangrijk dat overheid en toezichthouders stoppen met het telkens opnieuw aanscherpen van de hypotheekeisen.

Een bedreiging voor het herstel van de nieuwbouwmarkt vormt een tekort aan voldoende bouw locaties.  Om het groeiend aantal inwoners te huisvesten moeten er de komende 20 jaar nog 1 miljoen woningen worden bijgebouwd. Dat betekent dat er jaarlijks tenminste 50.000 woningen bij moeten komen. Samen met sloop en vervanging ligt de totale bouwbehoefte dan op gemiddeld 70.000 woningen per jaar.

Bron: NVB Bouw.nl